Atletiek, zo veel meer dan alleen hardlopen

Voor veel mensen staat atletiek gelijk aan hardlopen. Echter omvat de atletieksport zo veel meer dan alleen maar rondjes rennen. Het onderdeel lopen is maar een heel klein deel van de overkoepelende tak genaamd atletiek.

Ontstaan van de Atletieksport

Het ontstaan van atletiek is te danken aan de oerbewoners. Het is hiermee dan ook gelijk de oudste sport van de mensheid.  Voor deze oermensen was het lopen, springen en werpen ontzettend belangrijk voor hun bestaansrecht: ze leefde van de vellen en het vlees van de dieren die ze op deze manieren vingen. Het was voor deze jagers dan meer onderdeel van de dagelijkse gang van zaken dan een sport. Op dat moment werden er dan ook nog geen wedstrijden georganiseerd. 

Atletiek als fundering van de Olympische Spelen

De eerste grote wedstrijd die georganiseerd werd waren de olympische spelen in het jaar 776 vóór Christus. Deze wedstrijd werd eens in de vier jaar gehouden in het Griekse stadje Olympia. Tijdens deze wedstrijd werden de volgende onderdelen beoefend: hardlopen, speerwerpen & discuswerpen. Deze wedstrijd is eigenlijk de bakermat van de atletiek geworden. Vanaf dit punt is de atletiek enorm gegroeid. Langzamerhand is de typisch Griekse sport Atletiek  de wereld gaan veroveren. 

atleet op atletiek baan

De Olympische Spelen zoals wij de kennen zijn ontstaan rond het jaar 1896. Lange tijd werd er In Europa geen atletiek meer beoefend.  De Fransman Pierre de Coubertin kwam met het idee om de verschillende volkeren weer dichter bij elkaar te brengen. Vanaf dat punt was het motto: “meedoen is belangrijker dan winnen” geboren. Het waren de woorden van deze jonge Fransman. 

De Atletiek Unie

De laatste jaren is atletiek in Nederland ontzettend populair geworden. Dit komt mede door de geweldige prestaties van een aantal Nederlandse Atleten op recente Olympische Spelen. Een ander voordeel van atletiek is het feit dat zo toegankelijk is: je hebt eigenlijk alleen een paar hardloopschoenen nodig om aan atletiek te doen.

De atletiekunie telt op dit moment 120.995 officiële (wedstrijd) atleten.  Dat is natuurlijk een schijntje bij het totaal van 1,5 miljoen hardlopers in Nederland. De laatste jaren is het aantal recreanten (lees: de mensen die niet aangesloten zijn bij de Atletiekunie) flink toegenomen. Het aantal (wedstrijd)atleten is daarentegen lichtjes afgenomen t.o.v. vorige jaren. Nederland telt zo’n 300 verschillende atletiekverenigingen. 

De atletiekonderdelen

Zoals al vermeld bestaat atletiek uit zo veel meer dan alleen hardlopen! Atletiek is onder te verdelen in de volgende drie hoofdonderdelen: loop-, spring- en werponderdelen. We gaan nu wat dieper in op de verschillende onderdelen.

Looponderdelen

Hieronder vallen onder andere de sprint, midden afstand (800m, 1000m & 1500m) en lange afstanden (3000m,5000m & 10.000m). Naast deze puren hardloop onderdelen zijn er ook nog specifieke onderdelen: horden, estafettes en steeple chase. Het ontstaan van de steeple chase is terug te lijden tot de paardrijsport. De hardloopbaan met daarop houten balken en per ronden éen waterbak zorgen voor net wat meer dynamiek en spanning. Het uithoudingsvermogen, de coördinatie en kracht van de atleet wordt op dit onderdeel flink op de proef gesteld. 

Springonderdelen

Onder de springonderdelen van atletiek vallen het verspringen, hinkstapspringen, hoogspringen en polsstokhoogspringen. Het laatste onderdeel, het polsstokhoogspringen, wordt in de atletiek gezien als het meest acrobatische atletiekonderdeel. Naast het feit dat de atleet een hoge snelheid moet behalen moet hij/zij de stok op het juiste moment insteken in de steekbak om vervolgens via een krachtige, katapultachtige, beweging omhoog gelanceerd te worden om daarna – zonder dat de lat van z’n plaats komt – veilig te landen op het dikke matras. 

Werponderdelen

Kogelstoten, discuswerpen, kogelslingeren en speerwerpen zijn de werponderdelen van de atletiek. Bij alle werponderdelen komt het vooral aan op de techniek, kracht en coördinatie van de atleet. Een goede aanloop bij speerwerpen is cruciaal alsmede ook het juiste moment om de speer de lucht in te werpen. 

De meerkamp; een bijzonder onderdeel

Daarnaast kent atletiek ook nog een bijzonder onderdeel: de meerkamp. De meerkamp is er zowel voor de mannen als vrouwen. De mannen leggen 10 onderdelen af en de vrouwen doen er 7. Voor ieder onderdeel kan een maximaal aantal punten gehaald worden en men ontvangt na ratio een bepaald percentage van dat maximum. Wie er aan het eind van alle onderdelen de meeste punten verzameld heeft is de winnaar. Bij de meerkamp gaat het er dus om dat je zo consistent mogelijk presteert. 

Atletiekartikelen: van hardloopschoenen tot aan discusschijf

Aangezien atletiek zo ontzettend breed is zijn de daarbij behorende artikelen ook divers. Maar met een setje hardloopschoenen, running singlet en hardloopbroek kom je al een heel eind. Meet je hartslag en houd je vorderingen bij met een hardloophorloge. Deze artikelen zijn overal op het internet tegen een zeer schappelijke prijs te kopen! Een overzicht van webshops voor hardlopers vind je op deze pagina. Wil je toch meer de focus leggen op specifiekere atletiekonderdelen, zoals bijvoorbeeld discuswerpen, dan kan je terecht bij een sportspeciaalzaak als Sport-Thieme. 

Plaats een reactie