Pijntjes bij het hardlopen? Op deze manier herken je een blessure

Je bent net goed bezig en het lijkt erop dat je je persoonlijke tijdens gaan verbeteren. Maar ineens voel je een vervelend pijntje! Wat moet je nu doen? Wanneer is het verstandig om er meteen naar te handelen en wanneer kun je gerust even wachten? Het zijn beide vragen waar je graag antwoord op wilt. Het laatste dat je wilt, is overkomen als een zeur. In deze blog lees je een aantal tips zodat je op de juiste manier kunt handelen naar je pijntjes.

Neem voldoende rust tussen je trainingen in

In veel gevallen ontstaat er een blessure als je onvoldoende rust neemt. Rust kun je behalen door genoeg te slapen (zeven tot acht uur) en door voldoende te herstellen tussen je trainingen door.

Wacht met je pijntjes niet langer dan 14 dagen

Merk je dat jouw klachten na een duur van 14 dagen nog steeds niet verminderd zijn voor 80%? In dat geval is het wel zo verstandig om snel en direct advies in te schakelen. Na 14 dagen heeft het lichaam namelijk net wat extra zorg nodig om goed te kunnen herstellen. Denk hierbij aan zorg in de vorm van een bezoek aan de fysiotherapeut of een bezoek aan de dokter. Beide specialisten kunnen je goed adviseren over jouw klachten. In deze fase zijn verschillende vormen van bewegen nog steeds mogelijk en kun je met goede hardloopschoenen nog steeds met een aangepast schema lopen. Meer over hardloopschoenen vind je op deze pagina.

hardloopblessure
Blijf niet doorlopen met een pijntje en neem elke hardloopblessure serieus

Langer wachten dan 14 dagen

Wist je dat de gemiddelde sporter ongeveer drie maanden wacht voordat er iets met de klacht wordt gedaan? Eigenlijk is dit veel te lang, want na een duur van twee tot drie maanden wordt er van chronische klachten gesproken. De tijd dat je moet herstellen kan verdubbeld worden en in sommige gevallen kan er zelfs geadviseerd worden dat je voor een bepaalde tijd moet stoppen met sporten.

Laat een goede diagnose stellen

Vandaag de dag zijn vele fysiotherapeuten in staat om een goede diagnose te stellen voor jouw pijntjes. Hiervoor kan er bijvoorbeeld worden gekozen om een aanvullend onderzoek, zoals een echografie, uit te laten voeren.

Wacht daarom niet te lang en pas deze tips goed toe!

Plaats een reactie